ISO 45001
What Does ISO 45001 Mean?
ISO 45001 is the International Organization for Standardization’s standard for occupational health and safety. Proposed in 2013 and published in 2018, ISO 45001 replaces Occupational Health and Safety Assessment Series (OHSAS) 18001, a British standard that had previously been used internationally.
It is categorized as an ISO management standard and is designed to integrate with existing ISO management standards. As such, it positions occupational health and safety as a constituent part of a firm’s ordinary business processes, rather than as a process delegated to a separate safety manager. The standard is recognized internationally, and it applies to businesses regardless of size, scope, and area of industry.
As an international standard, ISO 45001 is voluntary and does not impose mandatory obligations upon employers. Firms can use ISO 45001 to demonstrate to potential customers or clients that they meet a given level of quality related to occupational health and safety or as a framework for harmonizing their OHS management across jurisdictions. They may also use certification of compliance with ISO 45001 to help demonstrate their due diligence to enforcement bodies such as OSHA.
ISO 45001 is a high-level standard that does not prescribe specific safety measures, but instead requires a firm’s leadership to take actions to integrate safety measures into their organization based on the particular needs of their business.
One of the key principles of ISO 45001 is social context, which requires firms to impose safety measures that meet the ethical expectations of the society they operate within. It also requires a non-static approach to workplace safety and requires firms to continuously improve workplace safety.
ISO 45001
ISO 45001, Uluslararası Standardizasyon Örgütü’nün iş sağlığı ve güvenliği standardıdır. 2013’te önerilen ve 2018’de yayınlanan ISO 45001, daha önce uluslararası olarak kullanılan bir İngiliz standardı olan İş Sağlığı ve Güvenliği Değerlendirme Serisi (OHSAS) 18001’in yerini almıştır.
Bir ISO yönetim standardı olarak sınıflandırılır ve mevcut ISO yönetim standartlarıyla entegre olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle, iş sağlığı ve güvenliğini, ayrı bir güvenlik yöneticisine devredilen bir süreç olarak değil, bir firmanın olağan iş süreçlerinin bir parçası olarak konumlandırır. Standart uluslararası olarak tanınmaktadır ve büyüklük, kapsam ve endüstri alanından bağımsız olarak işletmeler için geçerlidir.
Uluslararası bir standart olarak ISO 45001 isteğe bağlıdır ve işverenlere zorunlu yükümlülükler getirmez. Firmalar, potansiyel müşterilere veya müşterilere iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili belirli bir kalite seviyesini karşıladıklarını göstermek veya yetki alanları arasında İSG yönetimlerini uyumlu hale getirmek için bir çerçeve olarak ISO 45001’i kullanabilir. Ayrıca, OSHA gibi yaptırım kurumlarına gerekli özeni gösterdiklerini göstermek için ISO 45001 ile uyumluluk sertifikasını kullanabilirler.
ISO 45001, belirli güvenlik önlemleri öngörmeyen, bunun yerine bir firmanın liderliğinin, işlerinin özel ihtiyaçlarına göre güvenlik önlemlerini kuruluşlarına entegre etmek için adımlar atmasını gerektiren üst düzey bir standarttır.
ISO 45001’in temel ilkelerinden biri, firmaların faaliyet gösterdikleri toplumun etik beklentilerini karşılayan güvenlik önlemleri almalarını gerektiren sosyal bağlamdır. Ayrıca, işyeri güvenliğine statik olmayan bir yaklaşım gerektirir ve firmaların işyeri güvenliğini sürekli olarak iyileştirmesini gerektirir.